yazılarım projelerim video hakkımda irtibat

 

 
 

 

Şifrelerin, Parolaların ve Gizli Kelimelerin Dünyasına Bir Bakış  (01-Aralık-2014)

 

Birçoğumuz için şifre, parola ve gizli kelimelerimiz çok mühim, çok özeldir, değilse bile kesinlikle olmalıdır. Gereğince güvenli olduklarından ise kimse emin olamaz. Bir düşünün, banka hesaplarınızın, e-mail adreslerinizin, üye olduğunuz onlarca portal,dergi, web sitesi, kanal, bilgisayar, cep telefonu; ne varsa, aklınıza ne geliyorsa artık, hepsine erişim için güvenli bir şifre/parola gerekli. Kimimiz hepsi için aynı, kimimiz ise akla hemen gelemeyen karmaşık şifreler kullanır her seferinde. Bazımız bir kenara yazmadığı için devamlı unutur durur, bir başkası bir türlü akılda tutamaz. Bu konuda tabir-i caizse kafayı yemiş olan güven manyakları olduğu da su götürmez bir gerçektir.

Kullandığımız Şifreler/parolalar/gizli kelimeler hayallerin, sırların, gizli dünyaların ve hatta korkuların bile koruyucuları olur kimi zaman. Bilişim dünyasının korsanlık ve kimlik avına karşı, şifrelerimizi periyodik olarak ama belirsiz aralıklarla düzgün bir biçimde değiştirmemiz gereklidir. Birçoğumuz için bir yeni kelimeyi daha hatırlamak güçleşirken, bazılarımız ise sanki cümleler ile dans halinde olurlar. Bu yeni dünyada var olmak isteyen her birey, şahsi yapısına göre bir çalışma düzeni içinde olması şart olmuştur.

Gizlilik amaçlı üretilen şifreler üzerine bir süredir bir çalışma içerisinde oldum ve naçizane kullanıcıların yapmış olduğu tercihleri aşağıda sıraladım;
1- Hatırlamamız gereken şifre/parola/gizlikelime sayısı ~ 24 adettir.
2- Bilişim kullanıcılarının % 43’ü birden hatta ondan fazla hesaba giriş yapabilmek için aynı şifreyi kullanmakta.
3- % 34 ise kolayca hatırlayabileceği şifreler seçmekte.
4- % 66’lık kesim; uygulamaların/formların önerdiği karışık algoritmalardan dışarı çıkmayı pek tercih etmiyor.

Bilişim korsanların hoşlandığı şifre ve parolaların;
1- % 17’si doğum günlerinden
2- % 10’u ise soy isimlerinden oluşmakta.

Ayrıca  % 9'umuz evcil hayvanlarımızın adlarını şifre olarak kullanmayı tercih ediyoruz.

Peki bütün bunlar tamam ama şifrelerimizi hatırlayamadığımız zaman ne oluyor? Her bireyin kendine özel hatırlama yöntemi mevcut olduğunu gözlemledim.

Bireylerin % 70’i şifresini/parolasını gönülden ezberleyebilirken, % 15’i bilgisayarına veya akıllı telefonlarına not ediyor, %10’u ise eski usül olarak sabit bir deftere kayıt yapıyor. %7’lik kısımda yer alan çok narin ve çok titiz kullanıcılarımıza gelirsek onlar; özel uygulamalarda çeşitli algoritmalar içinde şifrelerini muhafaza etmeyi tercih ediyor.

Peki en çok kullanılan şifreler? Onlar da ‘123456’, ‘abc123’, ‘111111’ ve kişiselleştirilmiş türevledir.